Zo ga je om met overlast van de marter

Heb je weleens mysterieuze geluiden op zolder gehoord of vreemde knaagschade aan je auto ontdekt? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een marter. Dit schuwe, maar slimme roofdiertje is vooral bekend vanwege de overlast die het kan veroorzaken. Autokabels worden doorgeknaagd, isolatiemateriaal in huizen wordt vernield en marters kunnen ’s nachts voor flinke geluidsoverlast zorgen.

Maar wat drijft de marter om zich in onze leefomgeving te vestigen? Hoe voorkom je schade en wat mag je wel en niet doen om een marter te weren? In deze blog leer je alles over dit dier én hoe je op een diervriendelijke manier overlast voorkomt.

Wat is een marter?

Marters zijn slanke, behendige roofdieren die behoren tot de familie van de marterachtigen (Mustelidae). In Nederland komen verschillende soorten voor, waarvan de steenmarter (Martes foina) en de boommarter (Martes martes) de bekendste zijn.

  • De steenmarters zijn de grootste boosdoeners als het gaat om overlast in stedelijke gebieden. Ze nestelen zich graag onder dakpannen, in schuurtjes en zelfs in motorruimtes.
  • Boommarters leven voornamelijk in bosrijke gebieden en veroorzaken minder vaak problemen bij mensen.

Een marter heeft een langwerpig lichaam, een pluimstaart en korte pootjes. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief en hebben een veelzijdig dieet, bestaande uit kleine knaagdieren, vogels, eieren, fruit en insecten.

Waarom zorgen marters voor overlast?

Hoewel marters in de natuur een nuttige rol spelen door ongedierte te bestrijden, kunnen ze voor behoorlijk wat overlast zorgen wanneer ze zich in of rondom huizen vestigen. Dit zijn de meest voorkomende problemen die ze veroorzaken:

1. Kapotte autokabels en motorisolatie

Marters hebben een sterk territoriuminstinct en markeren hun leefgebied met geurstoffen. Als een marter in een auto heeft gezeten en een andere marter ruikt dit, kan hij uit territoriale drang de kabels en isolatie doorbijten om zijn geur achter te laten. Dit kan dure schade aan de motor veroorzaken.

2. Geluidsoverlast op zolder

Omdat marters zich graag in holtes verstoppen, kunnen ze zich via kleine openingen toegang verschaffen tot daken en zolders. Eenmaal binnen maken ze een nest en kunnen ze ‘s nachts luidruchtig zijn door te rennen, krassen en piepen.

3. Schade aan isolatiemateriaal

Marters maken hun nest vaak in spouwmuren of onder dakisolatie. Ze trekken isolatiemateriaal los om een comfortabele nestplaats te maken, wat de isolatiewaarde van een woning kan verminderen en op termijn voor vochtproblemen kan zorgen.

Ervaar je hardnekkige overlast van marters? Kijk dan voor professionele hulp op Plaagdierweg.nl.

Hoe herken je marterschade?

Twijfel je of je te maken hebt met een marter? Let op de volgende signalen:

  • Geluiden op zolder – Marters zijn vooral ‘s nachts actief. Hoor je krassende of rennende geluiden boven je plafond? Dan kan dit wijzen op een marternest.
  • Uitwerpselen en pootafdrukken – Marters laten langwerpige uitwerpselen achter met herkenbare resten van onverteerde voedseldeeltjes. Ook kun je kleine pootafdrukken met vijf tenen vinden.
  • Knaagschade – Kabels in de auto, isolatiemateriaal of zelfs plastic onderdelen kunnen door een marter worden doorgebeten.
  • Sterke geur – Marters markeren hun territorium met een sterke, muskusachtige geur. Dit kan in huis of in de garage merkbaar zijn.

Hoe kun je overlast door marters voorkomen?

Omdat marters beschermde dieren zijn, mag je ze niet vangen of doden. De beste manier om overlast te voorkomen, is door te zorgen dat ze geen toegang krijgen tot je huis of auto.

1. Sluit toegangspunten af

Marters kunnen door openingen van slechts 5 cm kruipen. Controleer daarom het dak, ventilatieroosters, kruipruimtes en garages op openingen en dicht deze af met stevig gaas of met marterbestendige roosters.

2. Bescherm je auto

  • Plaats een marterwerende mat onder de auto (marters vermijden gladde oppervlakken).
  • Gebruik speciale kabelbeschermers of metalen hulzen om autokabels.
  • Spuit een marterwerende spray in de motorruimte, deze geur houdt marters op afstand.

3. Geur- en geluidsafschrikmiddelen

Marters hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en houden niet van bepaalde geuren. Gebruik:

  • Hondenharen of mottenballen op plekken waar ze binnenkomen.
  • Ultrasone apparaten die hoge tonen uitzenden waar marters niet tegen kunnen.

4. Zorg dat er geen voedselbronnen zijn

Laat geen etensresten of afval buiten rondslingeren. Marters worden aangetrokken door voedsel en blijven langer hangen als ze iets te eten vinden.

Marters bestrijden: wat mag wel en wat mag niet?

Omdat marters in Nederland een beschermde diersoort zijn, mag je ze niet vangen of doden. Dit betekent dat je alleen preventieve maatregelen mag nemen en ze niet mag bestrijden zoals je dat bij andere soorten ongedierte zou doen.

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van een marter en krijg je deze niet weggejaagd? Dan is het inschakelen van een professionele marterbestrijder de beste optie. Zij kunnen op een legale en diervriendelijke manier helpen bij het verjagen van het dier.

Conclusie

Marters zijn fascinerende, maar soms lastige dieren. Hoewel ze een nuttige rol spelen in de natuur, kunnen ze in stedelijke gebieden en rondom woningen voor flinke overlast zorgen. Ze knagen kabels door, nestelen zich op zolders en kunnen lawaai en schade veroorzaken.

Gelukkig zijn er voldoende manieren om marterschade te voorkomen. Door toegangspunten af te sluiten, je auto te beschermen en geur- of geluidstechnieken te gebruiken, kun je overlast tot een minimum beperken.

Heb je al een marter in je woning of auto en lukt het niet om deze te verjagen? Schakel dan een professional in om op een diervriendelijke manier van het probleem af te komen. Zo voorkom je verdere schade en houd je je huis en auto martervrij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.