Bij veroudering of slijtage van de dakpannen door weersomstandigheden of achterstallig onderhoud, is het noodzakelijk om tijdig een dakrenovatie te laten uitvoeren door een specialistische dakdekker. Als er eenmaal een renovatie op de planning staat voor je dak, kun je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking die geschikt zijn voor de vervanging. Voor een hellend dak worden er andere soorten dakbedekking gebruikt dan voor een plat dak. Ontdek hier alles over welke materialen geschikt zijn voor een plat dak en waarom!
De meest geschikte soorten dakbedekking voor platte daken
Een geschikte soort dakbedekking voor platte daken is bijvoorbeeld EPDM. Dit is synthetisch rubber dat wanneer het op de juiste manier wordt aangelegd een gemiddelde levensduur heeft van minstens 40 jaar. Bovendien vergt deze soort weinig onderhoud. EPDM is zeer elastisch, waardoor het niet scheurt, en het materiaal is erg goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Vanwege de flexibele eigenschappen kun je er eenvoudig overheen lopen. Handig dus als je een dakterras wil!
Een andere goede optie is kunststof dakbedekking. (PCV) dit is een licht en toch sterk en duurzaam materiaal dat zich goed aanpast op de weertypes omdat het kan krimpen en uitzetten wanneer de temperatuur verandert. Ook is het een milieuvriendelijke én betaalbare soort dakbedekking die eenvoudig te onderhouden is.
Je ziet ook vaak dat mensen kiezen voor bitumen(dakleer). Dit is een uitermate geschikte mogelijkheid omdat het goed waterdicht en makkelijk aan te brengen is, ook over de vorige dakbedekking, én vrij voordelig is qua prijs. De levensduur is tussen de 20 en 30 jaar.
De voordelen van een groen dak.
Een andere mooie en duurzame optie is een groen dak. Op deze manier plaats je gras, bloemen en planten op je dak. Dit biedt vele interessante voordelen die goed zijn voor mens, dier en natuur. Een groen dak draagt namelijk bij aan de biodiversiteit van de omgeving en biedt een prettige groene leefomgeving voor insecten en vogels. Het dak zorgt in de zomer daarnaast voor verkoeling binnenshuis maar ook voor alles wat op het groendak leeft.De kosten van een groen dak zijn niet goedkoop, maar wel een goede investering voor op de langere termijn. Ze gaan erg lang mee, en je investeert in duurzaamheid. Daarom kun je bij vele gemeenten ook subsidie hiervoor aanvragen. Als jouw gemeente hiervoor een subsidieregeling heeft, krijg je 33 procent vergoed van de kosten voor de aanleg.