We isoleren tegenwoordig massaal onze woning. Dat is ook nodig, want alleen op die manier is het mogelijk om de kostprijs van het energieverbruik in je woning drastisch binnen de perken te houden. Dit gezegd hebbende is het zo dat er bij het isoleren van een huis steeds met verschillende factoren rekening dient te worden gehouden. Het vocht dat zich in huis bevindt is één van deze zaken. Het aanbrengen van een dampremmende folie is tegenwoordig dan ook eigenlijk een absolute must. Alleen op deze manier wordt immers voorkomen dat er vocht een uitwerking zal hebben op de structuur van het pand en de isolatie die is aangebracht. Wil jij graag meer te weten komen over het nut van een dampremmende folie? Dan is het de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie hier op deze pagina!
Het verschil tussen een dampremmende en een dampdichte folie
In de praktijk wordt er niet alleen maar gesproken over een dampremmende, maar ook over een dampdichte folie. Beide termen worden zelfs niet zelden gewoon door elkaar gebruikt. Dat is best mogelijk, maar toch is er een wezenlijk verschil tussen beiden. Voor een dampremmende folie geldt bijvoorbeeld dat ze aanzienlijk minder damp tegen weet te houden in vergelijking met een dampdichte folie. Omwille van deze reden wordt ervoor gekozen om een dampdichte isolatiefolie ook vaak een dampscherm of een damplaag te noemen.
Wat zijn de eigenschappen van een dampremmende folie?
Voor een dampremmende folie geldt dat ze er in slaagt om net zoveel damp tegen te houden als een laag lucht van maximaal 100 meter. Eén van de soorten dampremmende folies die op de markt zijn terug te vinden is de zogenaamde Miofol 125 S. Het betreft hier een dampremmende folie welke over een waarde beschikt van 87. Deze waarde maakt duidelijk dat er sprake is van een dampremming van 87 meter lucht. In de praktijk is het zo dat dergelijke dampremmende isolatiefolie doorgaans vooral wordt gebruikt bij het isoleren van het dak en / of de gevel.
Wat met een dampdichte folie?
Is het voor jou van belang dat er echt een zo optimaal mogelijke bescherming wordt gerealiseerd van je isolatielaag en woningstructuur? In dat geval kan je er wellicht beter voor kiezen om gebruik te maken van een dampdichte folie. Een voorbeeld van zo’n folie is de Miofol 125 AV. Deze folie beschikt in de praktijk dan ook over een waarde van meer dan 1500. Met andere woorden, door het voorzien van een dergelijke, dampdichte folie realiseer je een dampremming van meer dan 1500 meter lucht.
Wat heb je nodig voor het plaatsen van dampremmende folie?
Ga jij er ook voor kiezen om je isolatie te beschermen door middel van een dampremmende folie? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor over een gepaste tape moet beschikken. Bij het plaatsen van een dampremmende folie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de naden elkaar altijd overlappen. Op deze manier kan namelijk worden voorkomen dat er alsnog vocht via de kieren in de constructie terecht kan komen. Tot slot is het eveneens mogelijk om de naden die ontstaan af te plakken. Dit kan gebeuren met een goede aluminiumtape. Door gebruik te maken van een dergelijke tape kan uiteraard worden voorkomen dat er nog eens extra vocht binnendringt. In ieder geval, voor het plaatsen van een dampremmende folie dient er dus altijd een goede alu tape voor handen te zijn!