Verschillende soorten hanglampen een keuzehulp

Je zult er misschien verbaasd over zijn, maar er zijn een groot aantal verschillende soorten hanglampen. En als jij een hanglamp nodig hebt, dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je de beste uitkiest. De ene hanglamp is de andere niet en om met het beste exemplaar thuis te komen heb je enkele punten om goed te overwegen. Doe je dat, dan kom je niet met een mooie hanglamp thuis, maar met een hanglamp die indruk maakt; de beste hanglamp voor jouw unieke situatie.

Hanglampen met verschillende functies

Het is allereerst een goed idee om je af te vragen welke functie je wilt dat jouw hanglamp bekleedt. Er zijn hanglampen die ideaal zijn als basisverlichting, bijvoorbeeld. Hiermee verlicht je de hele kamer en deze hangt vaak aan het plafond. Hanglampen als sfeerverlichting bestaan ook en deze verlichten alleen een gedeelte van de kamer. Door een dimmer op je basisverlichting aan te brengen, maak je daar sfeerverlichting van. Je kunt ook een hanglamp aanschaffen als accentverlichting. De hanglamp boven de eettafel is daar een goed voorbeeld van. Deze zet een bepaald voorwerp in de schijnwerpers.

Een hanglamp in de juiste stijl

Waarschijnlijk heb je je interieur naar je eigen smaak ingericht. Dit kan modern zijn, maar ook traditioneel. Het industriële interieur is momenteel erg in trek, maar ook klassieke inrichtingen maken een comeback. Het is het belangrijkste dat je een hanglamp aanschaft die je mooi vindt, maar het is wel de bedoeling dat deze in jouw kamer goed tot zijn recht komt. Dat kun je bereiken door tussen de hanglampen te zoeken die dezelfde stijl hebben als je inrichting of door een hanglamp aan te schaffen die een contrast aanbrengt. Dit laatste is behoorlijk lastig en eigenlijk alleen ervaren designers wagen zich eraan om stijlen te mixen. Dat betekent natuurlijk niet dat jij dit niet ook succesvol kunt doen.

De vorm van de hanglamp

Een laatste punt waarmee je rekening moet houden als je voor hanglampen gaat shoppen is de vorm. Boven een lange rechthoekige eettafel is een lange rechthoekige hanglamp niet alleen mooi, maar ook functioneel. Deze verlicht zo alle gedeelten van de tafel en samen vormen ze een geheel. Hanglampen die als basisverlichting fungeren zijn meestal rond, omdat ze de gehele ruimte moeten kunnen verlichten. Kijk naar de dominante vormen in je interieur en kies de vorm van je hanglamp daarop uit. Of besluit om contrast aan te brengen door een ronde hanglamp bij een rechthoekige minimalistische kast te plaatsen.

Voldoende hanglampen om uit te kiezen

Met de bovenstaande informatie maak je uit alle hanglampen die je worden aangeboden alvast een selectie. In deze selectie tref je de lampen aan met de juiste functie, de juiste vorm en in de juiste stijl. Het is vervolgens veel makkelijker om een keuze te maken en te besluiten welke hanglamp in jouw kamer het beste tot zijn recht zal komen. Online kun je hanglampen bijvoorbeeld bestellen bij Lamp Twist!

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.