Sculpturen zeggen meer dan woorden

Goede sculpturen vertellen de aanschouwer een verhaal. Een getalenteerde kunstenaar kan van een blok steen iets unieks maken dat zonder woorden emoties en gevoelens oproept. De mensheid maakt al sculpturen sinds ze hiertoe in staat zijn en symbolische stenen beeldjes bestaan sinds de steentijd. Deze hadden waarde en werden gemaakt in ere van de vruchtbaarheid, een goede oogst of een succesvolle jacht. Vandaag de dag zijn sculpturen niet altijd religieus, maar ze spreken nog steeds een duidelijke boodschap uit. En dat is ook waarom we ons hier automatisch toe aangetrokken voelen.

Sculpturen en plastieken

De definitie van sculptuur is een kunstwerk dat gemaakt wordt door materiaal te verwijderen. Het begint als, bijvoorbeeld, een blok steen en daar maakt de kunstenaar dan een beeld van. Sculpturen worden gemaakt met de subtractieve methode; er wordt materiaal verwijderd waardoor een beeld ontstaat. Plastieken zijn daar het tegenovergestelde van. Dit zijn beelden die worden gemaakt uit een beweeglijke en bewerkelijke massa. Een gegoten bronzen beeld is daar een voorbeeld van en ook een beeld van was of keramiek. Plastieken worden gemaakt volgens de opbouwende methode en kenmerkt zich door het gebruik van een soepel materiaal. Alle sculpturen zijn dus beelden, maar niet alle beelden zijn sculpturen.

Een sculptuur in huis of tuin

Omdat een sculptuur gemaakt wordt door materiaal te verwijderen moet de kunstenaar hier een bijzonder lastige methode voor toepassen. Verwijdert hij of zij te veel materiaal, dan kan dat niet meer worden rechtgezet. Een sculptuur in huis of tuin is dus het resultaat van zeer precies en vakkundig werk, wat elk moment mis had kunnen gaan. Dat maakt een sculptuur speciaal en een bijzondere toevoeging aan ieder interieur. Zet hem in de vitrinekast, op de vensterbank of op een andere plek waar hij goed tot zijn recht komt en iedereen die binnenkomt kan hem bewonderen. Er zijn ook sculpturen die je in de tuin kunt zetten, zowel beelden als fonteinen en die daar vele jaren lang de aandacht trekken. Het is een ideale manier om een bepaald gedeelte van je tuin te accentueren.

Een sculptuur als geschenk

Zoek jij een geschenk voor een bijzondere gebeurtenis, zoals een huwelijk, een pensionering, een jubileum of een geweldige prestatie, dan is een sculptuur een ideaal geschenk om te geven. Dat komt doordat je er de gebeurtenis voor goed mee vastlegt en je de ontvanger dus altijd helpt herinneren aan wat ze hebben gedaan of voor elkaar gekregen. Laat er een plaatje met een tekst aan toevoegen, zoals voor een afscheid collega, en je maakt er een nog persoonlijker cadeau van.

Een sculptuur op maat laten maken

Er zijn ook kunstenaars die kunst in opdracht maken. Als jij een kunstenaar hebt gevonden die je bewondert, maar je hebt de perfecte sculptuur nog niet gevonden, dan is dat een ideale manier om te krijgen wat je wilt. Je geeft aan wat je in gedachten hebt en de kunstenaar tovert dit om naar werkelijkheid. Je krijgt een unieke sculptuur die echt wat betekent.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.