Kunststof gevelbekleding onderhouden: alles wat je moet weten

Eén van de grootste redenen voor het nemen van kunststof gevelbekleding is het feit dat het onderhoudsarm is. Schilderen, schuren en bang zijn voor rot is niet meer nodig, maar toch is het verstandig om het kunststof goed schoon te houden. Hierdoor blijft zowel de uitstraling als de kwaliteit van je gevel in topconditie en kun je er langer van genieten. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het onderhouden van je kunststof gevelbekleding.

Schoonmaken van de gevelbekleding

Om ervoor te zorgen dat je langer kunt genieten van je prachtige gevel, is het belangrijk de gevel ongeveer twee keer per jaar te reinigen. Hiermee voorkom je dat de gevel vuil gaat ogen en hardnekkig vuil zich ophoopt. Het schoonmaken van de gevelbekleding is erg eenvoudig zelf te doen. Zo kun je simpelweg gebruik maken van een sopje en een doekje. Gebruik voor het maken van het sopje geen chemische schoonmaakmiddelen, deze kunnen een verkleuring aan de gevelbekleding geven. Wanneer je het sopje hebt aangebracht op de gevel, kun je het afspoelen en is je gevel weer helemaal mooi. Ook kun je de gevel reinigen met een hogedrukspuit. Zorg wel dat je dan eerst vuil en zand hebt weg geborsteld. Hierdoor voorkom je krassen. 

Welke dingen je zeker niet moet doen

Het schoonmaken van je gevelbekleding is eigenlijk heel simpel, maar er zijn wel een aantal dingen die niet erg handig zijn als je je gevel schoon wilt maken. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om met schuurmiddelen en een schuurspons te werken omdat dit krassen achter kan laten op de gevel. Hetzelfde geldt voor wanneer je met een droge doek over de gevel gaat wrijven. Ook wordt er sterk afgeraden om met chemische en agressieve middelen te werk te gaan. Hierdoor kan de gevel gaan verkleuren. Daarnaast is het gebruik van een stoomreiniger ook niet handig. Door het stoom van de reiniger kan het kunststof worden aangetast. 

Tips voor het reinigen van de gevel

  • Borstel eerst het vuil weg voor je met een sopje en doekje te werk gaat
  • Gebruik géén chemische middelen
  • Maak de gevel ongeveer twee keer per jaar schoon
  • Zie je duidelijk vuil? Verwijder dit dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat het vast gaat zitten
  • Maak tijdens het schoonmaken gebruik van een zachte doek en spons, hiermee voorkom je krassen
  • Maak gebruik van een steiger en wees voorzichtig wanneer je op hoogte te werk gaat

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.