Een airco in je huis? Waarom wel en waarom niet

Een airco in huis heeft veel voordelen. Toch is het voor veel mensen een moeilijke afweging om te maken. Men denkt vaak dat een airco in huis in Nederland niet nodig is, maar met de hetere zomers die we tegenwoordig eigenlijk elk jaar wel hebben kan het toch wel heel prettig zijn om een airco in huis te hebben. In deze blog lees je alles over de verschillende voor- en nadelen van airconditioning in huis.

De voordelen

Slapen in een hete slaapkamer in de zomer is natuurlijk helemaal niet fijn. Het is dan moeilijk om in te slapen en vaak wordt je alweer vroeg wakker omdat je het te warm hebt. Een airco biedt dan een goede uitkomst om je kamer even voor het slapen gaan te verkoelen. Daarnaast zuivert een airco ook de lucht in de ruimte, waardoor je in een lekkere frisse lucht zal zitten. In de zomer hoef je ook niet perse een raam open te zetten om de ruimte te verkoelen als je een airco hebt, waardoor je insecten ook gemakkelijk buiten de deur houdt. Ten slotte is een groot voordeel van een airco in je huis dat het ook de lucht onttrekt van vocht. Hierdoor is de luchtvochtigheid in huis lager, wat beter is voor je meubels en voor jezelf. Als je je airco regelmatig onderhoudt, dan kan je zeer lang doen met een airco, en dan is het dus een goede investering. 

De nadelen

Een airco in huis heeft echter ook wel enkele nadelen. Je moet dus goed afwegen of je een airco in huis wil. Een nadeel van een airco is dat het redelijk wat lawaai produceert. Zeker in de slaapkamer kan het voor veel mensen te veel lawaai zijn om mee te slapen. Toch zijn er veel oplossingen hiervoor, zoals een split unit airco, waarbij de lawaaierige onderdelen zich aan de buitenzijde van de woning bevinden. Een ander nadeel van airconditioning is het energieverbruik dat het met zich meebrengt. Toch kan je dit ook prima beperken door de airco alleen aan te zetten in ruimtes waar je ook daadwerkelijk bent. Je kan bijvoorbeeld ook voor het slapen de airco heel even aanzetten in je slaapkamer, zodat je kamer koel is wanneer je gaat slapen, en hem dan uitzetten. Ten slotte neemt een airco natuurlijk ook ruimte in in huis. Maar gezien de moderne strakke designs van tegenwoordig, kun je dit beperken tot een minimum.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.