De onverwoestbaarheid van kunststof

Iedereen die eens met zijn huis is bezig geweest, weet dat voor elke houten oplossing een kunststof equivalent is. En wie eens op een verjaardagsfeestje met een ver familielid heeft gesproken over een verbouwing, zal ongetwijfeld eens gehoord hebben hoe kunststof de oplossing is voor de zorgen die hout met zich mee kunnen brengen. Maar wat bieden kunststof bouwmaterialen precies dat ze populair maakt? Waarom is het inderdaad de oplossing voor problemen die hout met zich mee kunnen brengen? Een klein overzicht.

Hout is kwetsbaar

Het is waar: hout is kwetsbaar. Althans, hout dat niet regelmatig onderhouden en bewerkt wordt is kwetsbaar. Hout staat bloot aan de elementen en wanneer dit niet netjes onderhouden wordt, zal het langzaam maar zeker in kwaliteit achteruit gaan. Houtrot is een echt probleem en wanneer daar niet genoeg aan gebeurt, wordt dat probleem echt een ramp. Hout dat volledig ten prooi is gevallen aan houtrot, zal volledig vervangen moeten worden. Dit is een buitengewoon prijzige klus, die je portemonnee volledig leeg zal halen. En het is een klus die wel moet gebeuren, omdat je kozijn of je gevelbekleding anders volledig onbruikbaar wordt.

Kunststof is dat niet

In tegenstelling tot hout, is kunststof minder gevoelig voor de elementen. Sterker nog; het is vrijwel volledig ongevoelig voor de elementen. Dit betekent dat kunststof jarenlang buiten kan staan, zonder dat de elementen er vat op krijgen. Het is vrijwel onderhoudsvrij en bestand tegen zaken als UV-licht en vorst, waarmee je probleemloos dertig jaar kunt genieten van het bouwmateriaal. Kunststof heeft geen schilder nodig, hoeft niet in de beits gezet te worden en kan minstens zo makkelijk geplaatst worden als hout. Dit maakt het tot een buitengewoon duurzaam bouwmateriaal, waarvan het niet zo gek is dat het sterk in populariteit toeneemt. Iedereen wil wel een onderhoudsarm kozijn, of een onderhoudsarme voordeur. Kunststof biedt dat en het is dan ook niet zo gek dat dit bouwmateriaal meer en meer te vinden is in nieuwbouwhuizen. 

Het isoleert

Isolatie draagt bij aan een lage energierekening en met kunststof kozijnen zit het met die isolatie wel goed. De moderne kozijnen bestaan uit dubbel of zelfs triple glas en zitten vol met ingenieuze kamers, die zijn ontworpen om de warmte binnen te houden en de kou buiten. De investering voor kunststof verdient zichzelf dan ook heel snel weer terug, omdat je maandlasten eigenlijk gewoon per direct omlaag zullen gaan. Deze isolerende werking zorgt er zelfs voor dat kunststof kozijnen met subsidie kunnen worden aangeschaft, omdat de overheid graag het gebruik van verduurzamende elementen stimuleert. Deze subsidie maakt de aanschaf een stuk bereikbaarder en dus aantrekkelijker voor mensen die het geld niet direct hebben liggen. 

Kunststof is dus een duurzame oplossing voor elke woning, in alle vormen die het maar kan aannemen. Het is dus niet zo gek dat dat ene verre familielid zo blij is met zijn kunststof bouwmaterialen; het levert echt flink wat meer rust op en bespaart op de langere termij een grote hoeveelheid geld.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.