Beter uitrusten met een juist ingedeelde slaapkamer

Je hebt mensen die al in slaap vallen zodra ze hun kussen voelen. Mensen die altijd uitgerust opstaan en geen last hebben van een ochtendhumeur of een ‘opstartperiode’. Dit zijn mensen die geen vier espresso’s naar binnen hoeven te klokken voordat ze enigszins normaal functioneren. Ben jij, als nachtuil, al jaloers? Wat nou als je zelf ook zo kunt zijn? Dat je je de volgende ochtend alleen nog maar afvraagt of je dromen betekenis hadden en of je aan het slaapwandelen bent geweest, in plaats van: “Waarom sliep ik pas om vier uur?” Hieronder lees je aan aantal tips over de inrichting van je slaapkamer waarmee ook jij een ‘early bird’ kunt worden.

Je bed

Dit klinkt misschien raar, maar geef als eerst je bed een centrale positie. Uit onderzoek blijkt dat dit zorgt voor een betere nachtrust. Misschien omdat het dan de focus van de slaapkamer is en je bij binnenkomst gelijk weet waarom je er bent. Misschien komt het omdat een centrale positie zorgt voor een betere geluidsdemping van alle kanten (in plaats van in een hoek tegen de muur). In ieder geval: dit zou je eerste stap moeten zijn.

Kleur

Dan is er het aspect van kleur. De kleur van je slaapkamer heeft namelijk een sterk effect op hoe je je voelt als je in bed ligt en dus op je nachtrust. Drukke kleuren zorgen voor een drukke geest en dragen op die manier bij aan een onrustige nacht, terwijl zachte en rustgevende kleuren (denk aan pasteltinten) het tegenovergestelde effect hebben.

Positie van de ramen

Ook maakt het uit welke richting je slaapkamer op ligt. Ramen op het oosten of het zuiden geven ’s ochtends erg veel licht. Houd hier rekening mee en tref maatregelen: verduisterende gordijnen zijn in dit geval je beste vriend. Ligt je slaapkamer juist richting het noorden? Dan kan een kacheltje voorkomen dat je slecht slaapt door de kou.

Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Verder kun je er baat bij hebben om je slaapkamer opgeruimd en geordend te houden. Ook het weren van elektronica is gunstig om beter te slapen. Om minder snel geneigd te zijn om je elektronica, zoals je Playstation of Smart TV, aan te zetten is het verstandig om je elektronica netjes weg te werken. Hopelijk ben je geïnspireerd en helpen deze tips je om ook optimaal van je nachtrust te genieten.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.