Alles wat je moet weten over pelletkachels

Overweeg jij om jouw woning te verhogen met een pelletkachel of pellet-cv? Pelletkachels vormen een duurzame investering en zijn een interessante optie voor iedereen die zijn woning op een meer duurzame wijze wil verwarmen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een pelletkachel, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

Over pelletkachels

Pelletkachels zijn een soort van houtkachels die branden op pellets. Pellets zijn houtkorrels, gemaakt van afvalhout dat onder hoge druk wordt samengeperst. Pelletkachels lijken veel op houtkachels, maar toch zijn er ook een aantal wezenlijke verschillen. Zo zijn pelletkachels duurzamer dan een gewone houtkachel en worden ze, in tegenstelling tot gewone houtkachels, aangestuurd door moderne techniek. Daarnaast zijn pelletkachels CO2-neutraal en hebben ze een hoger rendement dan een gewone houtkachel. Hierdoor creëer je meer warmte met minder hout, waardoor het milieu minder zwaar belast wordt. Pelletkachels zijn wel verkrijgbaar in soortgelijke modellen als klassieke houtkachels, waardoor je gewoon kan genieten van de gezellige uitstraling van een houtkachel en alle voordelen van een pelletkachel.

De voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel kent veel voordelen ten opzichte van een houtkachel. Zo is een pelletkachel te reguleren. Afhankelijk van het model kan de temperatuur van de kachel en de kamer zelf worden afgesteld met behulp van een afstandsbediening of thermostaat. Daarnaast zijn er zelfs modellen en systemen beschikbaar die het mogelijk maken om de kachel overal ter wereld aan te sturen. Zo kan je bijvoorbeeld al op het werk regelen dat de kachel aangaat, zodat je in een verwarmde woning thuis komt. Daarnaast hebben pelletkachels een extreem hoog rendement en is de brandstof relatief goedkoop, waardoor je tegen een lage prijs kunt genieten van een heerlijk verwarmde woning.

Over pellets, de brandstof voor pelletkachels

Een pelletkachel brandt op houtpellets. Houtpellets, ook wel gewoon pellets of pelletkorrels genoemd, zijn buisvormige korrels gemaakt van afvalhout dat onder hoge druk is samengeperst. Dit kan zaagsel zijn, maar ook houtsnippers, houtspaanders en snoeihout kunnen worden gebruikt om houtpellets te maken. Belangrijk is wel dat het hout vrij is van resten kunstmatige stoffen, zoals lijm en/of verf. Door gebruik te maken van afvalhout als grondstof voor deze vorm van brandstof, wordt er geen hout verspild en is de belasting van het milieu zo laag mogelijk. Pellets zijn bovendien CO2-neutraal, wat inhoudt dat er bij de verbranding niet meer CO2 vrijkomt dan dat het hout in eerste instantie heeft opgenomen. Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verhoogd.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.