3 tips om de planten in huis mooi te houden

Planten zijn bewezen effectief tegen het bestrijden van depressies. Ze bieden een hoger geluksgevoel, werken rustgevend én staan ook nog eens onwijs leuk in huis. Genoeg redenen dus om meer groen in huis te halen. Zeker als je ziet dat meer groen een overwegende rode lijn in de meeste interieurstijlen is. Met interieurbeplanting zit je dus vrijwel altijd goed.

Toch is het houden van planten niet altijd even gemakkelijk. Er zijn mensen die geboren zijn met groene vingers. Die zelfs de meest lastige plant in leven kunnen houden of zelfs weer tot leven kunnen wekken. Er zijn echter ook genoeg mensen zoals jij en ik. Die het stiekem al lastig vinden om een vetplant of cactus in leven te houden. Dit hoeft echter niet reden te zijn om helemaal geen planten in huis te halen. Planten verzorgen hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn. Met behulp van de volgende drie tips lukt het jou voortaan ook om alle planten in huis mooi te houden.

1. Vraag om advies bij aankoop

Bij het kopen van een plant begint het hele proces van verzorgen eigenlijk al. Alles valt of staat met het kiezen van de juiste plant. Wanneer je weinig kennis en/of ervaring hebt met planten, is het wel zo verstandig om de hulp van de verkoper in te schakelen. Deze weet precies te vertellen welke plant voor jou de beste keuze is. Dit hangt geheel af van waar je de plant wil plaatsen, hoeveel zonlicht er aanwezig is en hoeveel tijd je hierin wilt investeren. Als je je laat informeren door een specialist, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Vraag bij het kopen van een nieuwe plant ook altijd extra naar de verzorging. Hoe wordt de plant het liefst behandeld? Hoeveel water heeft hij nodig? Het zal je nog verbazen hoeveel planten sterven door een gebrek of overschot aan water. Door je aan alle adviezen te houden, zorg je ervoor dat de plant mooi blijft.

2. Verwijder stof

Normaal leven planten in de natuur. Ze worden dus regelmatig getrakteerd op een regenbui. Hierdoor worden de blaadjes schoongemaakt en kan de plant weer makkelijker ‘ademen’. In huis is dat natuurlijk niet het geval. Er komt niet ineens een windvlaag of enorme regenbui die de plant schoonspoelt. Daarom is het goed om zelf de plant af en toe stofvrij te maken. Dit doe je eenvoudig met een plumeau.

3. De juiste plek

Het kiezen van de juiste plek voor jouw plant is letterlijk van levensbelang. Een plant kan nooit goed groeien als deze geen goed plekje krijgt in huis. Elke plant heeft een andere aanpak nodig. De ene plant gedijt goed bij veel zon, de ander moet juist voornamelijk in de schaduw worden gehouden. Bekijk daarom altijd eerst goed het advies voor de plant.

Weet je het niet goed? Weet dan dat de meeste planten wel van wat zonlicht houden, maar dat dit zeker niet te veel mag zijn. Zet een plant ook nooit helemaal in het donker.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.