Wat er komt kijken bij het installeren van een draadloos alarmsysteem

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan een traditioneel huisalarmsysteem dat door een beveiligingsvakman wordt geïnstalleerd, zijn er ook diverse doe-het-zelf systemen op de markt, en deze zijn gemakkelijker te installeren en betaalbaarder dan u denkt. Technische kennis is slecht in kleine maat nodig. Bovendien zijn de meeste van deze doe-het-zelf alarmsystemen draadloos, wat geweldig is voor huurders die geen gaten in de muur kunnen boren.

De handleiding voor een draadloos alarmsysteem

Hier volgt een korte handleiding voor het installeren van een draadloos alarmsysteem, om uw huis te beschermen en u een veilig gevoel te geven.

Stap 1. Controleer uw uitrusting
Controleer of u alle benodigde apparatuur hebt: een bedieningspaneel, een sirene (alarmdoos), PIR-detectoren en deur- en raamcontacten.

Stap 2. Activeer de batterijen
Voordat u het draadloze alarmsysteem monteert of programmeert, moet u de batterijen in de sensoren activeren.

Stap 3. Zet het bedieningspaneel aan
Zet het bedieningspaneel aan door de voedingsadapter aan te sluiten. Activeer ook de reservebatterij als uw systeem er een heeft.

Stap 4. Programmeer uw systeem
U kunt nu uw draadloze systeem programmeren en de sensoren en alarmen synchroniseren met het bedieningspaneel. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor meer informatie.

Stap 5. Schakel de sabotage van het bedieningspaneel uit
Schakel de sabotage van het bedieningspaneel uit, zodat u de sirene niet activeert, voordat u de apparaten fysiek installeert.

Stap 6. Plaats het bedieningspaneel
Plaats het bedieningspaneel op de plaats waar u het gaat installeren. Zet het systeem in de ’testmodus’.

Stap 7. Plaats de sensoren
Breng nu elke sensor naar de beoogde locatie. Doe een radiotest om er zeker van te zijn dat hij binnen het bereik van het bedieningspaneel is. Als het bedieningspaneel niet reageert, kan het een probleem zijn met het bereik. U moet dan alternatieve locaties zoeken of de apparaten dichter bij elkaar zetten. Als u zeker weet dat alles binnen bereik is, monteert u het bedieningspaneel.

Stap 8. Monteer het alarmkastje
Monteer het alarmkastje op een voor de hand liggende plaats aan een buitenmuur. Het moet zo hoog mogelijk hangen, met de sabotageschakelaar volledig ingeschakeld.

Stap 9. Bevestig de PIR-detectoren
Nu kunt u de PIR-detectoren en deur- en raamcontacten op hun plaats bevestigen. Zodra u alles hebt geïnstalleerd, schakelt u de systeemtamper weer in.

Stap 10. Test het systeem
U bent nu klaar om uw draadloze alarmsysteem te testen. De installatie is voor elk model anders, dus volg de instructies van de fabrikant. Zodra u een succesvolle test hebt uitgevoerd, is de installatie voltooid en is uw huis beveiligd tegen alarmen.

Geen tijd om zelf te doen?

Mocht je geen tijd hebben om deze stappen uit te voeren, dan is het altijd nog mogelijk om een draadloos alarmsysteem te laten installeren door een professionele installateur. Op deze manier ben je ook beter verzekerd dat het op een goede manier gebeurt. Voor de één geeft dit een veiliger gevoel dan de ander. Je betaald wellicht wat meer installatiekosten, maar dan geeft dit wel een veiliger gevoel. In de keuze ben je met een draadloos alarmsysteem altijd vrij om zelf te kiezen wat jouw voorkeur heeft.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.