Ben jij opzoek naar een huis? of heb je al een huis op het oog wat je wilt kopen? bij het kopen van een huis komt heel veel kijken. Het is daarom belangrijk dat j e hier goed voorbereid ingaat. In dit artikel lees je de punten waar je echt rekening mee moet houden bij het kopen van een huis.
Doe een bouwkundige keuring
Volgens de wet heb je als koper van een huis onderzoeksplicht. Dit betekent dat je moet zoeken naar gebreken in de woning. Je kan natuurlijk zelf bij de bezichtiging kijken of je gebreken tegenkomt. Maar waarschijnlijk ben je dan op veel verschillende dingen gefocussed en daarbij ben je geen expert. Daarom is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Een bouwkundige keuring kost geld en tijd. Maar een huis waarvan je de staat niet weet kan achteraf nog veel meer kosten opleveren. En wanneer je door de bouwkundige keuring gebreken tegenkomt kan je in onderhandeling met de verkoper de prijs waarschijnlijk laten zaken. Sowieso moet je altijd proberen te onderhandelen over vraagprijs. Ook als er geen mankementen zijn.
Wacht niet met het opzoeken van de hypotheekadviseur
Een hypotheekadviseur is er om jou te helpen een apotheek af te sluiten. Maar daarnaast kan de hypotheekadviseur je ook heel goed helpen bij het zoeken van de juiste apotheek. Dit hoef je dus niet helemaal zelf te doen. Je kunt je hypotheek vragen en je mogelijkheden voorleggen aan een hypotheekadviseur zo dat je beter de onderhandelingen in gaat.
Zorg dat je over de juiste documenten beschikt
Wanneer je bod is geaccepteerd ga je de hypotheek afsluiten. Hierbij is het van essentieel belang dat je over de juiste documentatie beschikt. Zo heb je een werkgeversverklaring nodig en waarschijnlijk ook een intentieverklaring, waarmee je jouw inkomen en dienstverband aantoont.
Zo lang jij deze documenten niet op tijd op orde hebt kan je geen hypotheek afsluiten. Ook kunnen de documenten afgekeurd worden. Dit levert vertraging op bij het kopen van je huis. Zorg er dus voor dat je op tijd alle juiste documenten hebt.
Let op bijkomende kosten
Bij het kopen van een huis heb je financieel niet alleen te maken met de prijs van het huis. Er zijn een aantal bijkomende kosten waarmee je van tevoren rekening moet houden. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting bij een bestaande woning, kosten van een hypotheekadviseur, kosten van een notaris, verhuiskosten en mogelijke kosten aan je vorige woning. Dus focus je niet alleen op de prijs van het huis, maar hou ook al de andere kosten in het achterhoofd, zo dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Let op de ligging
Ten slotte willen we je nog even meegeven om naast het huis zelf altijd op de ligging te letten. Let op de sfeer in de buurt, kan je er makkelijk parkeren, zijn school, werk en winkels in de buurt et cetera.
Dit artikel heeft je geholpen om goed voorbereid te zijn op het kopen van een huis. Kan je nog meer hulp gebruiken? Ga dan naar scandinavischeverf.nl als je op zoek bent naar behang of verf voor je huis.