Waar je op moet letten bij de aanschaf van laminaat

Wanneer je een houten vloer wil hebben, dan kun je eerst kijken naar een vloer die uit massieve houten planken bestaat. Een dergelijke vloer is mooi, maar kostbaar. Daarom wordt er tegenwoordig vaak gekozen voor een laminaatvloer. Bij het gebruik van een goede laminaatsoort en als het laminaat goed wordt gelegd, zie je bijna geen verschil met een vloer die uit massieve houten planken bestaat. Een laminaatvloer is een stuk goedkoper, dan een vloer van massieve houten planken.

Laminaat aanschaffen
Bij de aanschaf van laminaat zijn er veel zaken waar je op moet letten. De plaats waar het laminaat komt te liggen is van grote invloed op de kwaliteit van het laminaat dat je wilt gaan gebruiken. In de woonkamer zal het intensiever worden gebruikt dan in de slaapkamer. Voor een woonkamer is het verstandig om een dikte te nemen van 7 mm en voor een slaapkamer is 6 mm al voldoende. Je kunt ervan uitgaan dat hoe dikker het laminaat is hoe duurder het is.

De kwaliteit van laminaat wordt aangeven met de klasse en AC waarde. We onderscheiden drie verschillende klassen. We kennen de klasse 31-AC3 en 32-AC4 en de 33-AC5.

De klasse 31-AC3 wordt  in huis gebruikt. Het is  raadzaam om in de woonkamer een minimale dikte van 7mm te gebruiken.

De klasse 32-AC4 moet je gebruiken wanneer je een groot gezin of huisdieren hebt.

De klasse 33-AC5 moet je gebruiken bij intensief gebruik. Dit is geschikt voor een commerciële ruimte die zeer intensief wordt gebruikt.

Kleuren en designs
Het laminaat van tegenwoordig is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en designs. Daarom kan het bij veel verschillende interieurstijlen gebruikt worden. Wanneer je een laminaatsoort voor je woonkamer kiest, dan zal een donkere uitstraling van het laminaat een knussere uitstraling geven. Wanneer je een kamer groter wil laten lijken dan het is, dan is een lichte kleur laminaat aan te bevelen.

Het leggen van het laminaat
Met de tegenwoordige klikmethode is het mogelijk om het laminaat zelf te leggen. Moet het in een speciaal patroon worden gelegd, dan kun je het leggen beter overlaten aan de vakman. Hij weet precies wat hij moet doen en zal voldoende ruimte overhouden waarbij het materiaal bij warmte kan uitzetten. Ook zal hij de juiste ondervloer gebruiken. De vakman zal rekening houden met snijverlies. Dat is ongeveer 5% bij het gebruik van smalle planken en 7% bij brede. Wanneer je de vloer laat leggen, dan kun je de persoon benaderen wanneer er iets niet in orde is. Hij zal dan langskomen om dat wat niet goed is te verhelpen. 

Bron: www.schilder-inutrecht.nl 

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.