Natte plekken op de muren of zelfs schimmels? Zeker vervelend. Het comfort in huis wordt er met vochtproblemen niet beter op. Een oorzaak is vaak een slecht / minder goed geïsoleerde woning. Zeker bij oude woningen (gebouwd tussen 1930 en 1980), welke een spouwmuur hebben. Een spouwmuur is een dubbele muur met daartussen niks anders dan een laag lucht. Is dat bij jouw woning het geval? Dan kun je vochtproblemen met spouwmuurisolatie de wereld uit helpen.
Hoe ontstaat vochtproblemen?
Vocht ontstaat wanneer het temperatuurverschil binnen en buiten toeneemt. Je kunt dat vooral goed zien in een auto. Buiten is het koud. Je start de auto en deze begint zichzelf op te warmen terwijl jij in de auto zit. Doordat het buiten koud is, slaat de vochtige lucht neer op het koude raam. Gevolg? Je ruiten beslaan. Bij jouw thuis gebeurt dit ook als je geen dubbel glas hebt en je met meer mensen in de kamer zit. Dan loopt het water in straaltjes van het raam af.
Hetzelfde idee ontstaat ook op een koude muur. En vooral achter het gordijn, de kast of een schilderij. Daar is het nog kouder. De lucht staat hier stil en dat maakt dat de lucht hier langer blijft hangen. Dan komt er schimmel en vieze plekken op de muur. Misschien zelfs nog een muffe geur. Dergelijke vochtproblemen los je op door spouwmuurisolatie. Dan houd je de kou buiten en de warmte binnen en komt het niet in elkaars vaarwater.
Spouwmuurisolatie tegen vochtproblemen
Het antwoord op het oplossen van vochtproblemen is spouwmuurisolatie. Daarbij bepaalt wel het type isolatiemateriaal in hoeverre deze vochtproblemen van vocht van buitenaf worden bestreden. Steenwol of glaswol zijn vezelig van structuur. Het heeft een vochtwerende functie, maar deze is toch minder sterk dan isolatiemateriaal met een zogeheten gesloten structuur. Zoals je ziet bij schuim of parels. Het juiste materiaal zorgt er niet alleen voor dat vocht niet binnen kan dringen in je woning, maar houdt ook kou buiten de muren.
EPS parels in de spouwmuur
Een voorbeeld van een uitstekende spouwmuurisolatie zijn de grijze Triple Plus EPS parels. Deze zijn namelijk het meest bestand tegen vocht. EPS parels hebben een ronde vorm, waardoor er altijd ruimte tussen de parels over blijft. Daarmee creëer je soort isolatie buffer waarmee de muren van elkaar gescheiden worden. Gevolg: de koude ventilatie is eruit, de buitenmuur blijft koud en de binnenmuur behaaglijk warm. Zoals het hoort. En als gevolg daar weer van is dat je geen condens meer krijgt op de binnenmuur. Je hebt voortaan een droger huis en het comfort stijgt weer.
Dit krijg je bij goed geïsoleerde woning
- Een warm en comfortabel huis
- Eenmalige investering
- Energiebesparing
- Geen last van vochtproblemen
Kijk dus ook zeker verder dan de spouwmuur. Ook vloer- en dakisolatie kunnen soms nodig zijn om je huis comfortabeler te maken.
Dampdoorlatende werking spouwmuurisolatie voorkomt vochtproblemen
Feitelijk ben je in een huis nooit vrij van vocht. Er zit vocht in de lucht die je uitademt. Het water in de vaas met bloemen verdampt ook in de lucht. Als je de vloer net hebt gedweild en opdroogt geeft dit ook vocht af aan de lucht. Ook als je eten op het vuur hebt komt er altijd waterdamp vrij in de woning. Vocht in huis is dus helemaal niet erg, maar teveel van het goede is nooit goed.
Daarom is het goed dat je woning kan ventileren. Ook daar is rekening mee gehouden bij de juiste spouwmuurisolatie. Die eerder genoemde EPS parels hebben een dampdoorlatende werking. Al het overtollige vocht kan zo jouw huis verlaten op een natuurlijke manier. Zonder dat dit ten koste gaat van de isolering. Vochtproblemen is na spouwmuurisolatie dus echt verleden tijd.