Er zijn vele manieren om de mens te definiëren. Veel definities zullen niet sluitend zijn en misschien eigenlijk wel geen één. De bekendste definitie is de mens als rationeel dier. Het idee is hier dat de mens als enige dier rationeel is en hierin dus uniek is, waardoor het als definitie beschouwd kan worden. Maar filosofie zou filosofie niet zijn als hier geen discussie over was. Zo zijn er verschillende dieren, waaronder dolfijnen, maar ook bepaalde apen, waar toch een zekere mate van rationaliteit vast te stellen valt. Een alternatieve definitie is de mens als het aanpassende dier. Overal waar de mens komt kan hij leven. Of dit nou de woestijn is, of de Noordpool, de mens past het gebied zo aan dat het leefbaar wordt. Hoewel dit natuurlijk heel discutabel is, gaat het me hier ook niet om de sluitendheid van deze definitie. Het gaat erom dat de mens om te overleven de natuur naar zijn hand zet. Hij past zijn omgeving zo aan dat het voor hem prettig is, in plaats van dat hij er slechts gebruik van maakt.
Menselijke natuur
Natuurlijk begon dit allemaal klein. Mensen hakten bomen om en bouwden er huizen van, of ontgonnen stukken grond zodat de mens er wat mee kon gaan doen, wat dus alweer groter is. Vandaag de dag zijn we voorzichtig op de natuur. De natuur is namelijk ook nuttig, dus die sparen we… toch? Denk aan zonnepanelen vogelwering of anti vogel zonnepanelen, die ervoor zorgen dat vogels gespaard blijven. Maar vanuit welke waarde of overweging wordt dit gedaan? Is dit omdat we het zo goed voor hebben met de vogeltjes? Nee het is omdat we onze panelen willen beschermen tegen de vogelterreur die zich uitwerpselen noemt. Het is deel van het naar de hand zetten van de mens van de natuur.
De natuurlijke rivierloop
Dit is ook te zien bij rivieren. Vroeger lieten we de rivier stromen, we hadden geen keus. Nu bepalen we hoe de rivier het beste kan lopen voor ons. Eerst halen we de bochten eruit, maar ja eigenlijk moet die rivier bochten maken, dus dat laten we hem dan maar doen.
Echte natuur
Echte natuur is er niet meer in Nederland. Alle natuur wordt zo aangepast dat de mens er gebruik van kan maken. Zelfs al wordt de natuur behouden, dan wordt deze vaak toch als recreatiegebied gebruikt en dient het als belangrijke natuur voor in ons dichtbevolkte landje.