Plat dak isoleren, do’s en dont’s

Veel mensen denken dat een plat dak zorgt voor een slecht binnenklimaat in je woning. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn, want ook een plat dak kan goed geïsoleerd worden waardoor er meer warmte vast wordt gehouden in de winter en er minder warmte binnenkomt in de zomer. Het isoleren van een plat dak moet wel goed gebeuren. In deze blog lees je meer over de do’s en dont’s die je in gedachte moet houden bij het isoleren van een plat dak.

Do: let op de wijze van isolatie

Er zijn drie verschillende manieren waarop je een plat dak kan isoleren. Bij een ‘warm dak’ isoleer je het dak door de isolatieplaten aan de buitenzijde van dakconstructie aan te brengen. Hieronder komt eerst nog een dampscherm om vocht tegen te houden. De tweede methode is het omgekeerde dak. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak aangebracht. Hier bovenop wordt een waterkerende dakbedekking laag aangebracht, die vocht moet tegen houden. Deze manier wordt vaak toegepast bij daken waar vaak op gelopen wordt. De laatste methode is het koude dak, waarbij de isolatie aan de binnenzijde van het dak wordt aangebracht. In het geval van een houten roostering wordt het isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. De draagconstructie is dan de waterkerende laag.

Don’t: kies zomaar de goedkoopste optie

Goedkoper is niet altijd beter bij dakisolatie. Het is van belang dat je goed kijkt wat mogelijk is bij jouw dak en woning. Sommige vormen van isolatie zijn duurder dan de andere. Dit kan komen door arbeidsuren of door het materiaal dat gebruikt wordt. Een duurdere optie is vaak een duurzamere optie, die langer mee gaat en waarbij milieuvriendelijk isolatiemateriaal gebruikt wordt. Zoek dit dus goed uit van te voren.

Do: huur een isolatie expert in

Om er zeker van te zijn dat je je platte dak op de juiste wijze isoleert, kan je het beste een isolatie expert inhuren. Deze expert komt bij jouw woning kijken en beoordeelt op basis daarvan welke methode en welk materiaal het meest geschikt zijn voor jouw platdak dakisolatie. Zo ben je verzekerd van een succesvolle isolatie die lang mee gaat, en waardoor jij zeker 30% per maand zal besparen op je energierekening.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.