Maak het uzelf gemakkelijk in de tuin

Het gazon is gemaaid, de bloemen zijn geplant, de barbecue is mooi opgeknapt voor de eerste zonnige dagen, nu is het tijd om achterover te leunen en te ontspannen. Waar kun je beter ontspannen dan in de tuin?

Wat past bij mij

De juiste tuinmeubelen zijn hier het allerbelangrijkste, maar eerst moet ik me afvragen welk materiaal en wat voor soort tuinmeubelen ik het liefste heb? Ben ik meer van het type hangmat, of is rotan het meest comfortabel voor mij? Geef ik de voorkeur aan gezellige loungemeubels waar familie en vrienden ruimte kunnen vinden, of verkies ik de ligstoel waarop ik na het werk kan relaxen en opladen met vitamine D?

Het materiaal is cruciaal!

Rotan tuinmeubelen zijn de laatste jaren weer erg populair geworden. Ze zien er niet alleen chique uit en zijn ongelooflijk comfortabel met de juiste bekleding, ze zijn ook een hernieuwbare grondstof, aangezien de rotanpalm slechts vijf tot zeven jaar nodig heeft om te rijpen. Niet te verwarren met polyrotan, dat, zoals de naam al doet vermoeden, van kunststof is gemaakt.

Rotan heeft veel voordelen. Het is slijtvast, zeer licht en toch stabiel, net als massief houten meubelen. Mocht je de natuurlijke kleur niet mooi vinden, dan kun je natuurlijk ook gekleurde rotan meubelen kopen. Er zijn hier geen grenzen aan creativiteit. Helaas heeft rotan ook een nadeel, omdat het als natuurlijk materiaal niet bepaald weerbestendig is. Schimmelaanval is ook mogelijk bij slecht weer. Uiteraard kan rotan ook voor buiten worden voorbehandeld, bijvoorbeeld met was, sommige meubelen worden door de fabrikant al bekleed met een dun laagje kunststof om beter bestand te zijn tegen het weer. Het wordt echter aanbevolen rotanmeubels niet bloot te stellen aan direct weer, of in ieder geval te bedekken. Hout is ook een natuurlijk materiaal dat comfort en een bijzondere flair aan de tuin geeft.

Evenzo laat de selectie van verschillende houtsoorten niets te wensen over, of het nu licht of donker is, zelfs met de juiste kussens kunnen houten tuinmeubelen zelfs worden aangepast aan een bepaalde gelegenheid, het ziet er altijd elegant uit. Hout heeft echter ook veel nadelen. Het meubilair is meestal erg zwaar en vaak duur. Wie denkt een bijzonder natuurvriendelijk materiaal in hout te hebben gevonden, vergist zich vaak. Omdat veel fabrikanten hun meubels behandelen met chemicaliën om ze weerbestendiger te maken. Omdat het weer ook een probleem is met houten meubels.

Je kunt ze natuurlijk ook behandelen met lijnzaadolie om ze waterafstotend te maken, maar ook dit gaat niet lang mee. Temperatuurschommelingen kunnen scheuren in het materiaal veroorzaken. Het is dus aan te raden om eerder houten tuinmeubelen aan te schaffen als je deze beschut tegen weersinvloeden en direct zonlicht kunt plaatsen. Wie zich liever minder zorgen maakt over zijn tuinmeubelen, kan eenvoudig tuinmeubelen van metaal kopen, zoals staal, gietijzer of aluminium. Nadelen zijn er nauwelijks. Het weer kan dit bijna onverwoestbare meubel niet schaden. Water stroomt gewoon weg en UV-straling kan dit materiaal helemaal niet beschadigen. Aangezien de meeste metalen tuinmeubelen tegenwoordig worden gecoat, is roest niet langer een probleem.

De verschillende vormen bieden u veel mogelijkheden om uw tuin creatief in te richten. Afhankelijk van het materiaal heb je het nadeel dat je af en toe wat tuinmeubelen moet poetsen of zelfs opnieuw schilderen. Meubels van metaal zijn natuurlijk niet het meest comfortabel, maar met de juiste zitkussens kun je er ook lekker op relaxen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de collectie van garden impressions. Tuinmeubelen voor iedere smaak.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.