Hoe egaliseer je een ongelijke ondervloer?

Het is de uitspraak die je altijd ziet als je een vloerbedekking koopt: Begin met een vlakke ondervloer. Of het nu gaat om parket, tegels, hardhout, laminaat of vinyl, die vloerbedekking moet op een vlakke ondervloer worden geïnstalleerd. Maar oudere huizen hebben vaak ondervloeren die niet egaal zijn. Een parketvloer renoveren kan een leuke, maar ook tijdrovende bezigheid zijn. Sommige nieuwere huizen hebben zelfs al ongelijke ondervloeren. Hoe corrigeer je een oneffen ondervloer voordat je een vloer legt?

Basisprincipes van vloersystemen voor thuis

Uw vloer is niet alleen de tegel, tapijt, hout of laminaat waarop u loopt. Het is een verenigd systeem van elementen die samenwerken om een ​​solide, veilige en aantrekkelijke vloer te bieden voor alles in huis. Het vloersysteem in uw huis bestaat doorgaans uit drie lagen: de vloerbedekking (zoals laminaat planken, vinylplaten, hardhouten planken of tapijt); een ondervloer die direct onder de bovengrondse vloerbedekking ligt; en de structurele ondervloer die direct over de vloerbalken wordt geïnstalleerd.

Het is essentieel dat deze ondervloer stabiel, stevig, vlak en waterpas is. Als de ondervloer ongelijk is, met kuilen, rimpelingen of golven, wordt deze onregelmatigheid doorgeschoven naar de oppervlakte vloerbedekking en kan de installatie van de vloer zelfs mislukken. Als keramische tegels bijvoorbeeld op een slechte ondervloer worden geïnstalleerd, zal deze waarschijnlijk binnenkort barsten in de voeglijnen of misschien zelfs gebroken tegels ervaren. Voordat u een nieuwe vloer installeert, is het dus essentieel om uw ondervloer te diagnosticeren en eventuele problemen op te lossen.

Waar bestaat een ondervloer uit?

Samen met de vloerbalken is de ondervloer een structureel onderdeel, essentieel voor de sterkte en duurzaamheid van het vloerplatform van het huis. In huizen die na de jaren 70 zijn gebouwd, is de ondervloer meestal gemaakt van multiplex platen met tand en groef die in elkaar grijpen om een ​​gladde, vlakke basis voor het vloersysteem te vormen. Meer recentelijk werd OSB (Oriented Strand Board) een acceptabel materiaal voor ondervloeren.

Multiplex of OSB zorgt normaal gesproken voor een zeer stabiele ondervloer die bestand is tegen knikken of rimpelen, tenzij er een soort waterschade is opgetreden of de fundering van het huis of de centrale steunbalk is gaan liggen. Als het materiaal van de ondervloer echter ondermaats was – gebouwd met niet-regulerende dunne platen multiplex of een ander materiaal – is het mogelijk dat uw ondervloer ongelijk is en moet worden aangepast voordat u een nieuwe vloer installeert.

In oudere huizen is de ondervloer vaak gemaakt van individuele grenen planken die diagonaal op de vloerbalken zijn geïnstalleerd, soms met zichtbare openingen tussen de planken. Dit zijn vaak boards van nogal lage kwaliteit die vatbaar zijn voor kromtrekken en cupping, maar ook voor barsten en breken als ze ouder worden en uitdrogen. In deze oudere huizen komt het vrij vaak voor dat er problemen met de ondervloer zijn, niet alleen vanwege ondervloer materialen van slechte kwaliteit, maar ook omdat oudere huizen meer kans hebben op ouderdoms verzakking van de fundering.

Voordat je begint

Het is het beste om de ondervloer te evalueren en de nodige reparaties uit te voeren nadat de oude vloer en ondervloer zijn verwijderd als laatste stap voordat u een nieuwe vloer installeert. Er zijn echter gevallen waarin een nieuwe vloer direct over de oude vloer wordt gelegd, zoals wanneer vloerbedekking op hardhout wordt gelegd of wanneer laminaatvloeren op vinyl platen worden gelegd. In deze gevallen kan de evaluatie en correctie van de ondervloer gebeuren met de oude vloerbedekking er nog op. Zelfnivellerende pasta kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​vinyl vloer glad te strijken voordat er laminaatplanken overheen worden gelegd.

Houd er echter rekening mee dat het installeren van een nieuwe vloer over de oude betekent dat u de totale hoogte van de vloer verhoogt. Als dit een probleem is, is het misschien het beste om de oude vloer, ondervloer en misschien zelfs de ondervloer zelf te verwijderen om nieuwe lagen van onder naar boven te installeren. Problemen met ondervloeren vallen in een van twee brede categorieën: algemene helling die het hele vlak van de vloer beïnvloedt en vrij kleine onregelmatigheden die het vlakke vlak van de vloer onderbreken zonder de algehele vlakheid ervan aan te tasten. Hoewel er verschillende manieren zijn waarop een doe-het-zelver kleine onregelmatigheden kan oplossen, zijn grotere helling problemen buiten het bereik van de meeste doe-het-zelvers.

Veiligheidsoverwegingen

Ondervloeren en alle bouwelementen die eronder liggen, inclusief balken en balken, kunnen instabiel worden als er te veel gewicht bovenop wordt geplaatst. Zorg ervoor dat u bij een verhoogde vloer met een kruipruimte of kelder eronder binnen de belasting limieten blijft.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.