Alles wat je moet weten over buitenverf

Zo tussen augustus en oktober is het vaak nog prima weer om je schilderwerk buiten op te knappen. Een afgebladderd kozijn, witte buitenmuren die onder de groene aanslag zitten: er zijn altijd wel klussen buitenshuis uit te voeren. In dit blog geven we je enkele tips over het gebruik van buitenverf. Hier zit namelijk verschil in.

Anders dan binnenverf

Gebruik voor een verfklus buiten altijd buitenverf. Deze verf is namelijk speciaal bedoeld om tegen de wisselende weersomstandigheden en temperatuurverschillen te kunnen. Buitenverf kent een andere samenstelling dan binnenverf. Sommige buitenverven kun je binnen ook gebruiken, maar gebruik binnenverf in ieder geval nooit voor buiten.

De juiste verfsoort voor je project

Schilderwerk buiten is er in alle soorten en maten. Een tuinhuisje, spijlen van een balkon, gevelbetimmering of de gevel van je woning; het zijn allemaal projecten die zo nu en dan om schilderwerk of een opknapbeurt vragen. Toch kun je niet zomaar aan de slag met schilderwerk. Verdiep je daarom eerst in het object dat je wil gaan schilderen. In het geval van houten tuinmeubilair kun je bijvoorbeeld soms beter beits gebruiken dan verf. Een professionele verkoper van verf kan je vaak precies vertellen wat voor verf, verflak of beits je moet gebruiken.

Lakfverf en muurverf voor buiten

Ook bestaat er een verschil tussen lakverf en muur- of gevelverf voor buiten. Wanneer je van plan bent om schilderwerk buiten op te knappen is het slim om je eerst in de soorten verf te verdiepen. De verschillen:

  • Lakverf: lakverf zoals buitenlak gebruik je voor toepassingen buiten die een beschermende laag krijgen. Lak gebruik je voornamelijk voor houten objecten. Denk aan kozijnen, tuinmeubilair, een schutting of poortdeur. De lakverf legt een laagje over het hout en beschermt het hout zo tegen weersinvloeden.
  • Muur- en gevelverf: Deze soorten verf zijn speciaal bedoeld om gevels en muren strak en netjes af te werken. Ook zijn deze verfsoorten dampdoorlatend. Dat betekent dat ze ‘ademen’ en zo lucht en vocht wegvoeren uit je muur. Hierdoor wordt de kans op schimmelvorming aanzienlijk beperkt.

Kies voor je klus altijd voor een professioneel merk. Bijvoorbeeld de buitenlak van Caparol of de gevelverf van Trimetal. Deze verf wordt ook door professionele schilders gebruikt. Zo ben je altijd verzekerd van een hoogwaardig, strak resultaat.

Schilderen als een professional

Wil je schilderen als een professional? Regel dan professioneel schildersmateriaal. Dat zit hem niet alleen in de verf, maar ook in de spullen die je gebruikt om te schilderen. Zorg dus voor rollers, kwasten, afdekmateriaal voor op de vloer of voor buiten en goede schilderstape. Werk van boven naar beneden. Schilder je een groot oppervlak? Zorg dan dat je dit verdeelt in kleinere vakken die je als het ware ‘invult’. Werk ook hier van boven naar beneden en van links naar rechts.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.