Akoestische oplossingen voor in de kantine

Niets is zo vervelend als een publieke ruimte met een galm. Verschillende groepjes praten, een achtergrond muziekje erbij, en je kan elkaar amper verstaan. De oplossing is de hinderlijke galm wegnemen, maar wat zijn goede akoestische oplossingen voor in de kantine?

Voor de hand liggende oorzaken

Over het algemeen is een kantine een open ruimte met een tegelvloer. De ruimte is meestal laag en open, en alles is hard. Soms zijn de wanden letterlijk muren, je ziet dan metselwerk, en voor de ramen hangen lamellen en geen gordijnen van stof.

Ondanks dat er over dwars of aan de kant een bar is blijft het een open ruimte. Je hoeft niet veel van geluid te weten om te begrijpen dat zo’n ruimte snel een echoput is. Zachte oppervlakten absorberen geluid, harde oppervlakten weerkaatsen juist het geluid. Maar om akoestische oplossingen voor in de kantine te zoeken in het leggen van tapijt, is geen oplossing. De harde tegelvloer moet dus blijven.

Spieken in kantoortuinen

De vindingen zijn in kantoortuinen. Aldaar is het belangrijk dat een groepje overleg heeft, en dat een ander een verderop een telefoongesprek kan voeren. Juist in kantoortuinen zijn de geluidsabsorberende scheidingswanden uitgevonden en gerealiseerd.

De scheidingswanden zijn immers allang geen proefopstellingen meer in een onderzoeksruimte maar al vele jaren in gebruik en bijzonder effectief gebleken. Daarom kunnen in een kantoortuin collegae overleggen, en een andere collega verderop ongestoord een telefoongesprek voeren, zonder dat zij elkaar hinderen. Omdat de lage en open ruimte van de kantoortuin goed te vergelijken is met een kantine, moeten in kantoortuinen de akoestische oplossingen voor in kantine gezocht worden.

Enkele beproefde mogelijkheden voor een betere akoestiek

Bedrijven die inventaris leveren aan kantoortuinen adverteren online. Het is makkelijk om geluidswerend tussenwanden te bekijken. Middenin de kantine kan dan een zitje komen met een tafel en enkele stoelen met daar omheen een scheidingswand. Gelijk is de ruimte dan geen open ruimte meer.

Echter, het materiaal waarvan de geluidsabsorberende scheidingswand is gemaakt, is ook op de muren aan te brengen. Vooral als het een kantine betreft met niet afgewerkte wanden kan een zacht stuk tegen die muur mooi zijn.

Het hangt dus af van de grote van de ruimte, want niet iedere kantine is op te delen met een scheidingswand. In ieder geval zitten de akoestische oplossingen voor in de kantine zorgen dat geluid niet kan weerkaatsen, dus minder harde oppervlakken. Online zijn de vindingen om dat te bewerkstelligen goed te bekijken.

Woonkamertje.nl

Je woonkamer inrichten? Lees op onze website over de laatste woonkamer trends. Lees over leuke ideeën en inspiratie voor je woonkamer inrichting ins ons blog.